Cam Balkon


Yılın tamamında özgürce balkon keyfinizi devam ettirebilmeniz için tasarlanmış bir sistemdir. Dış etkenlerin ve hava şartlarının balkonunuzdan yararlanmanızı engellediği durumlarda cam balkon sistemini kapatarak dış dünyaya tamamen kapalı, fakat aynı zamanda tamamen panoramik bir kapalı mekan elde etmiş olursunuz.

Cam balkon, balkon camlama, balkon kapama, camlı balkon kapatma, balkon kaplama, balkon cam, katlanır cam balkon,ısıcamlı cam balkon…. Son zamanlarda, bunun gibi bir çok terim tüketiciler tarafından söylenmektedir.

Cam balkon nedir, ne işe yarar, ne fayda sağlar?

Cam balkon sistemleri, temelde camların alüminyum raylar içerisinde hareket ederek, balkonun uygun köşelerine, tüm camların katlanarak açılması temeline dayanmaktadır. Günümüzde şehir hayatının giderek daha yorucu, stresli olduğu düşünüldüğünde, insanlara evlerinde bir özgürlük alanı oluşturan balkonlar daha da önem kazanmaktadır. Eskiden balkonlar PVC, alüminyum doğrama v.b. malzemelerle kapatılarak tamamen kapalı bir ortam haline getirilirdi. Ancak bu malzemelerle kapatılan balkonlar, balkon işlevini yitirerek evin herhangi bir odasından farkı kalmazdı. Cam balkon sistemlerinin tüketicilerle buluşması ile bu durum ortadan kalkmış oldu. Balkon camlama sistemleri sayesinde, balkonlar asıl işlevlerini kaybetmeden, camların bir tarafa toplanması suretiyle istenildiği zaman açılan, camların kapatılması suretiyle de istenildiği zaman kapanan bir esnekliğe sahip oldular. Böylece balkonlar kullanıcılar için “özgür yaşam alanı” haline geldi.
 
Balkonların plastik v.b malzemelerle kapalı hale getirilmesi, binanın dış görünüşünü bozarak ortaya çirkin görüntülerin çıkmasına neden olmaktaydı. Cam balkon uygulamaları ise asıl bileşeninin cam olması ve şeffaflığı sayesinde binanın görüntüsüne herhangi bir zarar vermediği gibi genel mimariye uyum sağlayarak estetik bir görüntü de sağlamaktadır. Yağmur, kar v.b. iklim şartları, balkonların cambalkona dönüştürülmesi sayesinde, kullanıcıları etkilemez. Aynı zamanda cambalkon sistemleri toz, gürültü, yaprak, polen, haşere, balkonlarda yuvalanabilen hayvanlar ve atıkları gibi her türlü istenmeyen dış ortam şartlarından korunma sağlar. 

Cam balkon sistemlerinde kullanılan camlar  “temperli” veya “lamine” güvenlik camlarıdır.

Temperlicam; Temperleme işlemi yatay hat üzerinde camın dış yüzeylerine basınç gerilimi, cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilimi kazandırmak için ısıtma ve soğutma aşamalarını içerir. Tam temperli cam işlemsiz cama göre yaklaşık 5 kat dayanıklı olup; kırıldığı zaman zar büyüklüğünde parçalarak yaralanma riskini azalttığından güvenlik camı olarak kullanıma uygundur.

Farklı soğutma aşamaları kullanarak cama yarı temperleme işlemi de uygulanmaktadır.Yarı temperli cam işlemsiz cama göre yaklaşık 2 kat dayanıklı olup, güvenlik camı sınıfına girmemektedir.

Temper işleminden sonra camlara kesim, delik delme, kenar ve yüzey işlemi yapılamaz (kumlama hariç).

Yalnızca bazı bakış açıları ve ışık koşullarında fark edilebilen "temperleme izleri" ile "kamburluk" ve "dönüklük" toleransları içinde kalmak kaydıyla ortaya çıkan distorsiyonlar ısıl işlemin kaçınılmaz ve önlenemeyen sonuçlarıdır. Temperleme işlemi sırasındaki hassas bir ısı rejimi uygulaması ile minimuma indirilmiş izler başlı başına bir kusur olarak nitelendirilmemektedir. Tavsiye edilen izlerin yere paralel olmasıdır.

Cam hamurunda bulunabilen mikroskopik Nikel Sülfit partiküllerden dolayı tam temperli camlarda ani kırılma olasılığı mevcuttur. Bu riski azaltmak için tam temperli camlar istendiğinde ısı banyosu (heat soak) testinden geçirilerek bir ön elemeye tabi tutulabilirler. Bu test ani kırılma riskini tamamen yok edememekte, sadece azaltmaktadır.

Dolayısıyla camların kırılması sonucu olası zararlar engellenmiş olmaktadır.

Lamine cam; Lamine cam üretimimiz renkli veya renksiz özel bağlayıcı polivinil butiral (PVB) veya İonaplast (Sentry Glas) tabakalar yardımıyla iki veya daha fazla cam plakanın ısı ve basınç altında birleştirilmesi ile yapılmaktadır.

Kırılma halinde parçaları yerinde tutarak yaralanma risklerini azaltan lamine camlar EN14449 standartında üretilmekte ve bu özelliği nedeniyle güvenlik camı olarak kabul edilmektedir.

Lamine cam, bir taraftan diğer tarafa istenmeyen geçişleri önlemesi (EN12600) veya geciktirmesi açısından da (EN356) doğru bir seçimdir.Bundan dolayı kullanım alanlarında vitrin camları, eğimli veya başüstü camlamalarda kullanılan çiftcam ünitelerinin iç camları için standart ve tipik bir çözümdür.

Lamine cam düşük UV geçirgenliği ile eşyaların doğal renklerinin daha uzun süre korunması açısından da yararlıdır. PVB tabakalı lamine cam UV geçirgenlik tablosu aşağıdadır. UV geçirgenliğinin istendiği uygulamalar için bu geçirgenliğe sahip PVB veya Sentry Glas tabakalar temini mümkündür.

Cambalkon sistemlerinin faydalarını özetlemek gerekirse;

  • Cambalkon, istenildiği zaman açılabilen, istenildiği zaman kapatılabilen yapısı nedeniyle, balkonları kullanışlı ve konforlu bir yaşam alanı haline getirir.
  • Cambalkon, evlerin genel mimarisine uyum sağlayarak estetik bir görüntü oluşturur.
  • Cambalkon, esnek kullanım kolaylığı sayesinde  yağmur, kar  ve iklim şartları ne olursa olsun balkonu istenilen biçimde  kullanma imkanı sağlar.
  • Cambalkon, toz, gürültü, yaprak, polen, haşere, balkonlarda yuvalanabilen hayvanlar ve atıkları gibi her türlü istenmeyen dış ortam şartlarından korunma sağlar.
  • Cambalkon, ısı bariyerli profillerle üretilen sitemlerde ray profil gruplarında dış ortam ile iç ortamı birbirinden ayırarak ısı yalıtımı sağlar.
  • Cambalkon, temper işlemi uygulanmış ısıcamlı sistemlerde, manyetik birleşimler sayesinde mükemmel ses ve ısı yalıtımı sağlar.
WeCreativez WhatsApp Support
Merhabalar, Hoş Geldiniz.